Den perfekta menyn

I höstas landade en tillgänglighetsgranskning av regionvarmland.se i mitt knä. Vi fick, med rätta, anmärkningar på hur vår meny fungerar. Så nu gör vi om och rätt. Inför eftermiddagens diskussion med vår leverantör fick jag några menyer att att titta på. Eftersom jag ändå skrivit ner några snabba kommentarer till dem i ett dokument kan jag väl lika gärna publicera mina tankar här?

Förlåt om jag trampar någon på tårna. Kommentera gärna om du sitter på något exempel du tycker är riktigt vasst.

Intressanta tips jag fick från andra håll igår finns på bland annat vardgivarguiden.se (toppmatad meny), lulea.se (meny placerad till höger), beta.enkoping.se (ingen sidomeny och max tre nivåers djup).

Men nu över till konsultens lista och mina mer eller mindre sura kommentarer.

helsingborg.se

Gör mycket rätt. För svag hover-effekt. Skulle kunna vara tydligare i markeringen av aktuell nivå. Sen blir vänstermenyn onödigt lång när alla alternativ man låtit bli att klicka på följer med hela vägen. Det vill jag helst undvika.

youtube.com

Youtube jobbar inte med nivåer, så den är inte riktigt jämförbar. Men jag gillar tydligheten i hover och markering av aktuell nivå. Gillar också att den är tydligt särskild visuellt från resten av innehållet. Tror det är viktigt om menyn ska ligga till vänster.

goteborg.se

Diskret och ganska ful meny. Men tydlig hover och markering av aktuell nivå. Lider också av svulstigt djup i vänstermenyn.

falkenberg.se

Inget nytt under solen. Rätt ful. Viktigaste bidraget här är att de titta väldigt noga på orebro.se i hur de väljer att presentera undernivåer. Jag tror kanske mest på den modellen.

skane.se

Drop-downen är intressant. Kan uppleva den som lite förvirrande ibland. Skulle helst se den testad innan jag köper den. Ser effektivitetsvinsten för den som vet vad hen letar efter, men ändå försiktigt tveksam.

stockholm.se

Intressant lösning för sidorna på nivå 2. Skulle nog kräva ett ganska stort strukturomtänk för vår del. Noterar att det är en av flera offentliga webbplatser som börjat lägga menyn till höger. Det ger, när det är väl utfört, ett bra fokus på innehållet istället för menyn på lägre nivåer. Här tycker jag inte att Stockholm lyckats perfekt eftersom kontrasterna i menyn är mycket skarpare än övriga sidan och mao ändå drar blicken till sig.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s